top of page

Vychováváme dobře mladé ragbisty?

Propagátor a známý mládežnický trenér Karel Ševčík se zamýšlí nad stavem současného mládežnického ragby. Je zklamaný z klubů, které se nestarají o rozvoj svých trenérů a tím nenabízí mladým ragbistům kvalitní sport.


Karel Ševčík je bývalý přední český hráč, známý trenér a propagátor ragby. Je tvůrcem projektu Sport bez předsudků, který přivádí školáky ke sportu. Pochází z Vyškova, kde hrál a trénoval. Postupně rozvíjel ragby v Brně, Olomouci, Ostravě a nyní v Praze. Vede trenérsky a manažersky reprezentace U16-U18. Loni založil úspěšný projekt "Ragbyová akademie Yvese Perrota".



O projektu "Budoucnost 95:3"


Když loni Karel přebral tým ČR U18, prohrál v prvním utkání s Holandskem 95:3. To ho naštvalo a vymyslel projekt Budoucnost 95:3, aby se to už neopakovalo. Za posledních 11 měsíců věnoval pokusu o zlepšení téměř 100 dní. Tady je jeho komentář:


Máme za sebou jarní část sezóny a celkem 11 měsíců práce na projektu zkvalitnění našeho mládežnického ragby "Budoucnost 95:3" a proto je nutné naši činnost zhodnotit a prezentovat.


V rámci programu jsme absolvovali s mládežnickými výběry České republiky celkem 63 aktivních dní na hřišti a 23 dní strávených přípravou, věnovaných hráčům všech kategorií od 16 do 19 let věku.


Celou misi podporovala naše ragbyová unie v rámci svých sil a možností.


Cílem všech našich srazů bylo, aby všichni zúčastnění hráči pochopili a následně aplikovali ve hře současné herní prvky a metody.



Do našeho programu se měli možnost zapojit všichni mladí ragbisté České republiky, celkem jich bylo okolo 100.


Posléze jsme z těchto účastníků vybrali hráče s lepšími ragbyovými schopnostmi a výsledky v testech.


V rámci programu se, společně se sportovním úsekem svazu, upravily i způsoby soutěží pro kategorie kadetů a juniorů tak, aby byly pro naše mládežnické výběry přínosem.


Do programu se dostaly i méně preferované soutěže sedmiček olympijského cyklu a to v obdobích, které je pro ně nejvýhodnější.


Nastavili jsme tedy změny, ale nyní je nutné zrekapitulovat současný stav mládežnického ragby u nás a stanovit prognózu pro léta příští.


Musíme být k sobě tvrdí a nepřekrucovat jasná fakta, chceme - li se přiblížit v horizontu 4 let méně vyspělým evropským státům (Belgie, Nizozemí, Polsko, Německo).


Pokusím se rozdělit hodnocení do několika vzájemně se doplňujících bodů:


Mladých ragbistů je zoufale málo


Kadeti U17 (1997/8)


V obou ročnících nemáme dostatečný počet oddílů hrající kvalitní náročnou soutěž. Je to dáno velmi nízkým stavem počtu hráčů. Zde se pohybujeme mezi 50 až 60 hráči ze všech oddílů v ČR dohromady!


Z toho je patrné, že kvalitní hráči budou tvořit možná 10% z celku tedy maximálně 6 hráčů evropského srovnání v této kategorii. Celkový počet týmů této kategorie v ČR je 7 (3 Morava a 4 Čechy)!


Junioři U18 (1996)


Tito junioři nás zastupují na Mistrovství Evropy U18, centru pozornosti FIRA, podle kterého posuzuje výkonnost našeho ragby.


Zde máme počet hráčů pouhých 40–50! Tedy statisticky pouhých 5 hráčů evropského srovnání. Soutěž juniorů je obsazena 6- ti kluby!


Také je třeba poukázat na skutečnost, že v současnosti nevychováváme pro budoucnost herní kádry na daných pozicích, máme pouze hráče, jež hrají jednotlivé posty.


Současné ragby však vyžaduje, aby se se všemi posty individuálně a dlouhodobě pracovalo. Jen se podívejte, kolik máme typově a somaticky vhodných hráčů do první a druhé řady, kolik máme schopných spojek, kopáčů a především křídelních útočníků? Mám to dál rozvíjet?



Úroveň soutěží je nízká


Co si budeme nalhávat, herní kvalita našich pro vrcholný rozvoj našeho ragby nejdůležitějších kategorií je nízká.


K tomu je potřeba připomenout, že soutěže kadetů, jež probíhají v sobotu, by se neodehráli bez pomoci hráčů z kategorie do 15 let, tedy starších žáků. Soutěž juniorů, která se hraje vždy v neděli, by se nemohla odehrát bez pomoci hráčů z kadetů, kteří svá utkání hráli již v sobotu a staršího ročníku (letos 1995) tedy hráčů starších 18 let!!!.


Díky těmto hráčským rošádám, dochází k tomu, že v utkání proti sobě stojí hráč prvního ročníku v kadetech a hráč, kterému již bylo 19 let, rozdíl 3 let je stejný jako bychom schválili soutěže společných týmů od 12 do 15 let!


Zde musíme změnit přístup, protože popíráme samotný smysl pro Fair Play a duch ragby.


Možná namítnete, že zde mají hráči nižších kategorií právě ty zmiňované těžší utkání, ano možná mají, ale dlouhodobé nerovné srovnávání sil, hráče do budoucna spíše motivačně poškodí a zdravotně jim může velmi ublížit.


Nehledě na fakt, že v našich podmínkách se s věkem kvalita hry obecně příliš nezlepšuje, ale je dána kvalitou fyzicky vyspělých jednotlivců, tedy fakt, který se snažíme odstranit již v dětských utkáních kategorií do 13 let!



Rodičům vadí kvalita trenérů


Zde bych začal tím, že bych nechtěl být rodičem některého z dětí těchto mládežnických celků, protože od hráčů je požadováno z důvodů kvality hry mnoho, od trenérů nepožadujeme takřka nic.


Trenérské třídy, předepsané směrnicemi ČSRU pro tuto sezónu většina oddílů obchází tím, že na soupisku těchto kategorií napíší někoho s požadovanou licencí, nebo i trenéry bez jakékoliv licence.


Posléze se nemůžeme divit, jakou úroveň naše ragby posléze má. Možnosti vzdělávání jsou dehonestikovány, viz naše početní trenérská účast na kurzu FIRA – AER.


Opravdu, být rodičem tak tyto trenéry od svých synů velmi rychle odeženu, ale my spoléháme na skutečnost, že kluci už mají tento sport rádi a toto překousnou.



Rozvoj ragby nikým neřízený


Měli bychom začít rozlišovat dva druhy rozvoje, tím prvním bychom měli mít na mysli herní či sportovní a druhým by měl být zájem nově vzniklých oddílů či klubů mimo již stabilní ragbyovou obec.


Na herním a sportovním rozvoji by se měly podílet všechny již etablované oddíly a kluby bez vyjímky, ale v praxi víme, že tomu tak není a stále akceptujeme stav, který je! Kluby, které se na společném celku nijak nepodílejí, bychom měli buď od zdravějšího jádra razantně oddělit, nebo jim, účinně, v horizontu dvou let organizačně (sportovní a ekonomický plán) a technicky (trenérské a lektorské vedení) pomoct.


Ovšem je třeba si přiznat, že za současného stavu nejsme schopni udělat ani jedno z těchto řešení. Připomíná mi to balón, jež nemůže stoupat, protože má příliš mnoho vaků s pískem a nechce za žádnou cenu žádný upustit a místo zátěže z něho vystupují lidé, jež měli původně letět.


Podpora nově vzniklých klubů, centrálně ani individuálně není žádná, nelžeme si do kapsy. Tyto kluby mají v současnosti nadšení, hráče, často se sportovní erudicí, krátkodobou motivaci a především chuť, dál ragby rozvíjet. Co od nás potřebují? To stejné co ty již etablované, protože jen tak se budou moct vyvíjet.


Malá prognóza


Pokud tak, jako v letošní sezóně "centralizujeme" výchovu mladých hráčů pod jednotné a pravidelné vedení, můžeme dosáhnout výsledků až v roce 2016 (tedy ročníky narození 2000/ 2001).


Dříve toho nejsme schopni, pokud se to tak stane, půjde o krátkodobý úspěch, který není založen na dlouhodobé cílevědomé práci, ale na abnormalitě, tedy na velmi talentovaných hráčích přerůstající náš rámec sportovní přípravy.


Všechny kluby musí pochopit a následně spolupracovat na společném cíli, ne se pouze vozit. Musíme změnit pohled na naše soutěže, kde jednooký je nad slepými králem a neupínat se na krátkodobé úspěchy v podobě titulů mistra republiky v konkurenci 4 až maximálně 7 mužstev!


Zaměřme se na vlastní vzdělávání a společnou cestu pro celé naše České ragby, i když ta cesta je nyní hodně nepříjemná a pozor oklikou se jít, již nedá!


Že to jde se můžeme přesvědčit v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku……


RAGBY CZ a Karel Ševčík




bottom of page