top of page

HISTORIE SEDMIČKOVÉHO RAGBY


Olympijský sport sedmičkové ragby aneb ragby o sedmi hráčích zanedlouho oslaví 138 let od svého vzniku. Jeho počátky lze vystopovat ve skotském pohraničním městě Melrose už v roce 1883, jen 10 let po založení Skotské ragbyové unie.


Klub Melrose patřil mezi nejlepší v hrabství Roxburghshire, měl v té době finanční potíže. Výbor klubu se rozhodl uspořádat na konci sezóny 1883 turnaj, ale v obavě před vysokými náklady na akci byl přijat návrh místních hráčů, povoláním řezníků, Neda Haiga a Davida Sandersona, aby se počet hráčů v týmech snížil z patnácti na sedm a celková hrací doba z 80 na 15 minut (dvě poloviny po sedmi minutách a jedna minuta poločasové přestávky). Výbor klubu jednomyslně tento nový formát podpořil, aniž by si byl vědom historického významu svého rozhodnutí.


Historicky prvního sedmičkového turnaje na světě se 28. dubna 1883 zúčastnilo sedm klubů: Gala, Selkirk, St. Cuthbert’s Hawick, Earlston, Melrose, Gala Forest a St. Ronan’s Innerleithen. Turnaj se hrál se na hřišti klubu Melrose s názvem “The Greenyards”, které je významné dodnes. Přední kluby hrabství, Gala a Melrose, se dostaly do finále, které ovšem po 15 minutách hry skončilo nerozhodně. Došlo na prodloužení, ve kterém kapitán týmu Melrose Sanderson skóroval položením a odvedl svůj tým ze hřiště. Tým hostí se snažil protestovat, že utkání nebylo dohráno, ale jejich protesty byly pořadateli ignorovány. Z tohoto, možná nespravedlivého, ukončení vznikla pozdější tradice zvaná “Náhlá smrt”, která přisuzuje vítězství tomu týmu, který v prodloužení první skóruje.


VZRŮST POPULARITY SEDMIČEK




Sedmičky se ve Skotsku rychle rozšířily, turnaje pořádané místními kluby se staly oblíbenými na začátku i na konci sezóny. V Anglii se poprvé odehrálo sedmičkové ragby až v roce 1888 v rámci sportovních dnů pořádaných Chorley Rugby vs. Athletic Clubs. Bohužel už v roce 1890 dostalo osm týmů zákaz účasti v soutěžích tradičního patnáctkového ragby právě kvůli účasti na turnajích ve zmenšených počtech. Byly obviněny ze snahy se profesionalizovat. Hry v menších počtech byly od té doby zakázány a dlouho se nehrály. Návrat se uskutečnil až v roce 1921 turnajem North Shields Sevens.


Stojí za zmínku, že v Anglii se experimentovalo s ragby v menších počtech ještě před prvním sedmičkovým turnajem ve Skotsku. Na turnaji v Huddersfieldu v roce 1879 zkoušeli například hru 6 na 6. Časem tento formát nahradil turnaj, kde se hrálo v počtu 9 na každé straně. Takové akce dokázaly nalákat velké množství fanoušků a díky tomu se dařilo vybrat peníze na podporu místních klubů a na charitativní cíle.


Mimo britské ostrovy byl prvním státem, který sedmičky vyzkoušel a ochutnal, Nový Zéland. První turnaj byl uspořádán v Dunedinu v roce 1989 coby charitativní za účelem sbírky pro místní nemocnici. V Austrálii se sedmičky poprvé hrály o dva roky později ve městě Rockhampton. První mezistátní turnaj se odehrál opět ve Skotsku v roce 1973 při příležitosti 90. výročí prvního turnaje. Ve finále Anglie porazila Irský národní tým, a nechala za sebou týmy Walesu, Noveho Zelandu, Austrálie, Skotska, Francie a výběrového týmu Barbarians.


Mezi návštěvníky turnaje ve Skotsku byl i tehdejší předseda ragbyové unie Hongkongu ‘Tokkie’ Smith, u kterého se zrodila myšlenka pravidelného sedmičkového turnaje. První turnaj v Hongkongu proběhl v roce 1976 a už v polovině 80. let byla událost pevně zakotvena v kalendáři vyhlašenych akcí. Sedmičky v Hongkongu byly akcí, která předběhla čas a byla vlivnou silou v modernizaci světového ragby. Tento turnaj byl mezi prvními akcemi, které přilákaly velké množství sponzorů k ragby a také představil kosmopolitní formát mezinárodní soutěže, která před prvním mistrovstvím světa (v patnáctkách) v roce 1987 neexistovala. V roce 1999 vznikla pravidelná sedmičková světová série (World Sevens Series) a tradiční turnaje v Hongkongu a Dubaji se staly hlavními zastávkami soutěže, kde je nejvíce zábavy a vždy plné stadiony.


Díky tomu, že turnaje v Hongkongu pomohly zvýšit povědomí o této formě hry a po úspěšném proběhnutí dvou světových pohárů v tradičním ragby v letech 1987 a 1991 se Mezinárodní ragbyová federace rozhodla uskutečnit v roce 1993 první mistrovství světa v sedmičkách, RWC Sevens, opět ve Skotsku, ve městě Edinburgh. Ženy poprvé soutěžily v roce 2009 v Dubaji a od té doby hrají současně s mužskými turnaji. Poháry pro vítěze mistrovství světa v ragby 7 jsou sice velice malé, ale mají velkou symboliku, protože nesou název právě prvního turnaje v sedmičkách ve skotském Merlose v roce 1883 – MERLOSE CUP.



Poháry pro světové šampiony – MERLOSE CUP

Od té doby proběhlo mistrovství světa mezi mužskými národními týmy již sedmkrát:

  • 1993 (Edinburgh, Skotsko);

  • 1997 (Hong Kong);

  • 2001 (Mar del Plata, Argentina);

  • 2005 (Hong Kong);

  • 2009 (Dubaj, Spojené arabské emiráty);

  • 2013 (Moskva, Rusko);

  • 2018 (San Francisco, Spojené státy), termín byl posunut kvůli olympijskému cyklu.

OLYMPIJSKÁ BUDOUCNOST

Zdůvodnění mezinárodního olympijského výboru pro zařazení ragby do olympijského programu v roce 2016 (MOV, Church, 2016, Case Study: Rugby Sevens) uvádí, že kromě nesporných organizačních a ekonomických výhod, je sedmičková cesta rozvoje jednodušší a kratší, zejména v ragbyově rozvíjejících se zemích, které nedisponují vysokými rozpočty. Od té doby význam sedmiček dramaticky vzrostl, což následně zvýšilo konkurenci u elitních týmů mužů i žen. Mezi světovou špičku v dnes patří země jako Nový Zéland, Austrálie, Jižní Afrika, Spojené státy, Fidži a Samoa. Mezi ženami v poslední době vynikají týmy Nového Zélandu, Austrálie, Ruska a Činy.


Na prvním a zatím jediném olympijském turnaji v Riu mezi muži v sedmičkovém ragby zvítězil národní tým Fidži. Pro ostrovany šlo o vůbec první olympijskou medaili. Na počest tohoto úspěchu byl na Fidži ustanoven nový státní svátek, až takovým fenoménem ragby na Fidži je. V napínavém ženském finále proti sobě nastoupily týmy Austrálie a Nového Zélandu, vítězství na tomto první olympijském turnaji nakonec vybojovaly ženy z Austrálie.


SEDMIČKY JAKO NÁSTROJ PŘEDSTAVENÍ A ROZVOJE


Sedmičky jsou i nadále ve Skotsku velice populární. Deset největších turnajů tvoří ligovou soutěž známou jako Kings of Sevens. Tvůrce sedmičkových pravidel Ned Haig byl spolu s klubem Melrose RFC uveden do síně slávy World Rugby za významnou roli při rozvoji ragby.


Sedmičky zapustily silné kořeny v tichomořských ostrovních zemích Fidži, Tonga, Samoa a také v Keni. Mnohé z ragbyově menších zemí využívají sedmičky k představení a rozvoji ragby. Ragby v sedmi se stalo velmi populární v místech jako je Hongkong, Singapur a Dubaj, které v tradičním patnáctkovém ragby nevynikají. Šest z patnácti zemí, které odehrály poslední sezónu sedmičkové World Series 2019/2020 není považováno za absolutní špičku tradičního patnáctkového ragby, ale v sedmičkách jsou dlouhodobě konkurenceschopní. Dobrými příklady, kde jsou sedmičkové reprezentace úspěšnější než patnáctkové jsou národní týmy Spojených států, Kanady, Fidži, Keni, Španělska a Samoy u mužů a Kanady, Ruska, Brazílie, Fidži v případě žen.


Stále více zemí zahajuje a rozvíjí své sedmičkové programy, zde jsou příklady některých z nich:


Vznikají čistě dívčí týmy a programy, zaměřené výhradně na sedmičky, viz Surfers Paradise RC, Wests Junior RC (Austrálie). Program s názvem “Girls Sevens” klubu Gordon Junior Rugby (Austrálie) zmiňuje, že sedmičky dívkám nabízejí příležitost hrát na komunitní i vrcholové úrovni. “You don’t need to have a background in rugby to play rugby sevens.” (pozn. red. Abyste mohli hrát sedmičky, nemusíte mít velké ragbyové zázemí)


Sedmičky jsou zastoupeny v britských obranných složkách, mají vlastní soutěž a jezdí společně na turnaje doma i v zahraničí, viz Army Sevens ARU (Anglie). Na jihu USA proběhl v létě 2019 seriál deseti letních sedmičkových turnajů (červen – srpen), které kombinovaly zároveň komunitní a soutěžní úroveň pro dospělé (TOLA 7s Tournaments).


V Keni se v roce 2019 sedmičky zařadily do kurikula středních škol, paralelně vedle patnáctek, takže si mohou školy a studenti vybrat, které z verzí se budou věnovat, viz Schools Rugby 7s moves to Term one. V Keni mají sedmičky svojí klubovou sérii 7s National Circuit. Populární školní turnaje: v Anglii ukazuje šířku záběru každoroční březnový turnaj školních chlapeckých a dívčích týmů v sedmičkách Rosslyn Park School Sevens a potenciál sedmiček pro rozvoj rozvádí ve svém článku Schools’ rugby sevens heaven should be taken much more seriously The Guardian.


Olympijský statut pomohl rozšíření sedmiček do základních škol v Brazílii. Školní úřady a vládní úředníci podporují zařazení olympijských sportů. Olympijské začlenění také činí tento sport atraktivnějším pro širší publikum, lidé se chtějí dozvědět více o sportu, který je součástí olympijského programu (MOV, Church, 2016, Case Study: Rugby Sevens). Díky zábavné podstatě hry, zařazení na olympiádu, snadné možnosti zapojení a nízkým nárokům na počty hráčů vznikají v různých částech světa sedmičkové kluby, školní a univerzitní týmy a jejich soutěže.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Možné cesty rozvoje českých ragbyových klubů

Od roku 2015 jsme měli příležitost zažít na vlastní kůži, co obnáší budování ragbyového klubu od nuly. Během prvních let jsme se potýkali především s nedostatkem a nízkou kvalifikací trenérů, které js

bottom of page